16 Haziran 2015 Salı

documentarist 2015: IV. gun



Eşik Stefan Jarl'ın finans kapitalizminin İsveç'teki sosyal adalet rejimini nasıl çökerttiğine dair bir film. Tezleri iyi ama konuşan kafalar biraz sıkıcı.



Chris Stenger'in mezuniyet filmi, annesi ile kendisi üzerine bir ufak kadınlık hikayesi. Bayağı etkileyici, kendini mercek altına almaktan kaçmayan, son kertede ufak sürprizleriyle daha varoluşsal tartışmaları da çağıran kompakt bir film. Sevdik, feminist ablalar kaçırmasın.



Sume Grönland dilin plak çıkaran ilk rock grubuymuş. Grönland topraklarında, Danimarka kraliyeti tarafından asimilasyona uğrayan Grönland halkının dilinin ve ulusal kimliğinin yansıması olan, adeta Grönland'ın Koma Azad'ı sayılabilecek bir grup. Neredeyse 35 yıl sonra dönüp geriye bakarken bir halkın asimilasyona uğraması, dilinin ve kültürünün imhası ne demek görüyorsunuz. Belki Kürdistan'daki kadar kanlı değil ama gene de acıtıcı. Sevdik bu abileri.



Ya bu müzik belgeselleri hep mi böyle oluyor ama galiba bu hümanizm işlerine girince mevzu buralarda bitiyor. Film esasen 1001 Gece Masalları üzerinden hikaye anlatma pratiklerine odaklanıyor ve günümüz Ortadoğusunda bunun politik işlevlerini takip ediyor. Teoride böyle ama pratikte vasat bir anlatım, kötü kurgu, kötü karakterler ve özensiz reji hantal bir kolajdan öteye geçmiyor. Gezi ve Tahrir, Cem Mansur'un Gençlik Orkestrası ile Kahire'de bağımsız bir tiyatro, bitik Mısırlı sanatçılar filan vasat bir hikaye koyuyor ortaya. Ersin Çelik'in Lice Defteri buna bin basar mesela yahut bizim Were Denge Min. Olmayınca olmuyor yani.



Mısır devrimini hep belirli bir pencereden gördük ve seyrettik. Suriye kıyamında olduğu gibi Mısır'da da AKP iktidarının iç ve dış politikasının çerçevesi, imaj ve söylemlerde belirleyici oldu. Kelebeğin İzi Tahrir'de devriminin ardından İhvan rejiminin orduyla işbirliği ve devrimin kendi çocuklarını yerken, bir avuç insanın da nasıl hala umutla adalet için mücadeleye devam ettiğinin hikayesi. Mina Daniel hakkında bir balad belki de. Ve tarih ne kadar ayni, baskıcı rejimler ne kadar benzer, herşey ne kadar acıyla dolu. Muhammed Mursi'nin idam cezasına çarptırıldığı gün, onun rejimi altında ordu tarafından katledilen bir insanın hikayesini seyretmek ilginçti. Necati Sönmez'e de bilvesile bu film için teşekkürler...

Load disqus comments

0 yorum